Kaloriferin Bakımı ve Tarihi
Kaloriferin icadı yakın tarih gibi dursada aslında çok çok eskilere dayanmakta. Hristiyanlığın ilk başlangıcı olan zamana kadar gitmekte. O zamanların en zengin Romalıları keşfetmiş. Romalılar toprak borularla çevreyi çepeçevre sarmalamışlar ancak diğer ısıtma sistemlerinin kullanımı daha ağır bastığından ocakla ısınma sistemine dönmüşler. Daha sonraki yıllarda ise gelişen teknoloji, akaryakıt ve havagazındaki gelişmelerden dolayı 1800 lü yıllarda tekrar kalorifer ile ısınma sistemine dönerek geliştirilmiş ve kullanılmaya başlanmış.
Ancak çok uzun süreden beri icat edilen kaloriferin nasıl temizleneceği konusuna pek hakim olunmamakta. Bu yüzden evi ısıtmaması, su kaçırma, peteğin ısı vermemesi, çürümesi gibi bir çok problemle karşılaşılabiliyor. Kısaca petek temizliği ilk önce peteğin kapağı açılır ve tesisat içindeki su boşatılır.
Kombinin rekorlarını açarak sistem borusuyla olan bağları koparılmalıdır. Elektrik süpürgesi ile tozlar alınarak önce kabası alınır. Daha sonra oklava gibi ince uzun bir çubuğa bez dolanarak petek araları silinir. Bu sırada petek altına havlu konulur ve dökülen kirlerin, tozların etrafa saçılmasını engeller. Sabunlu su ile peteği temizledikten sonra peteğin paslanmaması için lütfen kuru bir beze kurulayın. Ancak kombi ve petek temizliğini güvendiğiniz firmalarla birlikte yapmanız sizin için daha sağlıklı olacaktır. Kombi uygun ve güzel yapılırsa 2 yılda bir tekrarlamak yeterli olacaktır.

Paslanmayı Nasıl Önleriz?
Paslanmayı önlemenin en önemli ve temel adımı kaliteli döküm metallerden yapılmış petekleri tercih etmekle başlar. Daha sonra ise bakıma özen gösterilmeli. Ayrıca peteklerin üzerinde nemli kumaş, bez vb. şeyler koyulmamalıdır ve bunun gibi nem yaratacak şeylerden uzak tutulmalıdır. Çünkü nem yaratarak önce boyanın kalkmasına daha sonrada şişmesiyle peteğin çabuk çürümesine sebep olacaktır.
Petek ne kadar kaliteli olursa olsun sık sık nem ve suya maruz kalması peteğin paslanıp çürümesine sebep olur ancak bahsettiğimiz suya maruz kalma 2 yılda bir yapılan profesyonel temizliğin dışındadır. Özellikle banyodaki petekleri kullanırken daha dikkatli olunması gerekmekte.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken noktada peteğin boyasının ne kadar kaliteli ve kalın olmasıdır. Kaliteli ve kalın boyalı petek daha az çürümeye yatkındır. Kaloriferin içindeki su boşaltılıp uzun süre bekletilmemelidir çünkü oksijen gireceğinden çabuk çürümesine sebebiyet verecektir. Bu sebepler ile kombi petek bakımına çok önem vermeli ve ihmal etmemelisiniz.